Zastosowanie orzechów nerkowca

Orzechy w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność. Co raz częściej dodawane są do posiłków stanowiąc nieodłączny ich element. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do owsianek, koktajlów, ciast, makaronów, albo po prostu jako zdrowa przekąska. Z pewnością jest to konsekwencją większej świadomości konsumentów i dostępności, a ich dobroczynne działanie udokumentowano już w wielu badaniach naukowych.

Nerkowce są doceniane za unikatowy, słodkawy smak, ale też za konsystencję i właściwości. Składnik, który znajduję się w nich w największej ilości to oczywiście tłuszcz. Ponad to są one również bogatym źródłem białka. Ze względu na zawartość wielu mikro- i makroskładników przypisuje się im terapeutyczne i prewencyjne działanie. Składnikami zapewniającymi takie działanie są m.in. wolne aminokwasy, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, tokoferole, związki polifenolowe, czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Zawartość wolnych aminokwasów poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Z kolei błonnik pokarmowy w nich obecny odpowiada za obniżanie glikemii poposiłkowej, w konsekwencji czego zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na profil lipidowy). Kolejnym walorem tych orzechów jest wysoka zawartość witamin przeciwutleniających, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Dlatego tak ważne jest ich spożywanie, w szczególności w chorobach takich jak, np. cukrzyca typu 2, czy w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Warto wspomnieć, że zawierają one duże ilości selenu i cynku, czyli pierwiastków poprawiających kondycję skóry i paznokci. Jako ciekawostka – twierdzi się, że spożycie już małej garści tych orzechów niweluje zmęczenie. Na tle innych orzechów, te nie są aż tak kaloryczne, 100g to 550kcal. Ponad to ich indeks glikemiczny jest niski – wynosi jedynie 15, stąd chętnie uwzględnia się je w jadłospisach (szczególnie w diecie DASH) .

Zdecydowanie lepiej wybierać orzechy, które są już zapakowane niż te sprzedawane luzem. Opakowanie zabezpiecza je przed czynnikami takimi jak: powietrze, światło i wilgoć, co chroni przed zbyt szybkim popsuciem.
Przy użyciu niewielu składników (wszystkie dostępne są w Naszych sklepach stacjonarnych i internetowym) możesz stworzyć z nich coś niezwykłego i niespotykanego – WEGE sery z orzechów nerkowca. W smaku przypominają serek fromage. Do ich wykonania potrzebujecie: orzechów nerkowca, oleju kokosowego, soli himalajskiej, płatków drożdżowych, żywych kultur bakterii i dowolnych przypraw, np. czarnuszki i czosnku niedźwiedziego. Przepis jest bardzo prosty. Znajdziecie go na Naszym Facebooku.

Redakcja biletdlabrata.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *