Saletra amonowa, saletrzak czy mocznik – który nawóz wybrać

Jak zoptymalizować nawożenie saletrą amonową i połączyć z poprawą struktury gleby oraz zmniejszeniem emisji gazów cieplarnianych? Rozwiązaniem jest granulowany nawóz na bazie azotanu amonu i saletry amonowej.

Nawozy na bazie azotanu amonu są bardzo wydajne i powodują mniejszą emisję gazów cieplarnianych niż inne nawozy. Połowa azotu zawartego w nawozie to azot szybko uwalniający się, który jest natychmiast dostępny dla roślin. Druga połowa to wolno uwalniający się azot, który tworzy skuteczną równowagę w odżywianiu roślin. Saletra wapniowo-amonowa jest najpopularniejszym prostym nawozem azotowym w Europie.

Alternatywne źródła N mogą dodać składniki odżywcze. Jeśli badanie gleby wykaże, że uprawa wymaga fosforu, dobrym wyborem może być fosforan diamonowy. Podobnie w przypadku niskiego poziomu potasu, najlepszym nawozem może być saletra potasowa.

Innym popularnym źródłem N jest mocznik. Jego czas rozkładu zależy od wilgotności gleby, aktywności ureazy, najczęściej nie przekracza 14 dni.

Jakie są podstawowe elementy nawozu kompletnego?

Kompletny nawóz musi zawierać trzy podstawowe elementy składników odżywczych dla roślin:

  • Azot, który pobudza wzrost liści i łodyg.
  • Fosfor, który pomaga roślinom rosnąć i kwitnąć, a także wzmacnia ich łodygi.
  • Potas, który wspomaga wzrost korzeni i w pewnym stopniu działa jako koło równowagi pomiędzy pozostałymi dwoma składnikami.

Naturalne związki chemiczne w nawozach

Nawozy nieorganiczne są już w swojej podstawowej formie chemicznej. Niektóre z nich, jak np. limony i fosforany skalne, są naturalnymi substancjami chemicznymi.

Saletra amonowa inaczej saletrzak była pierwszym stałym nawozem azotowym (N) produkowanym na dużą skalę, ale jej popularność spadła w ostatnich latach. Jest to popularne źródło N, ponieważ zawiera zarówno azotan, jak i amon, a także ma stosunkowo wysoką zawartość składników odżywczych. Nawóz w bryłkach powstaje, gdy kropla stężonego roztworu azotanu amonu (95 do 99 procent) spada z wieży i krzepnie. Bryłki o niskiej gęstości są bardziej porowate niż te o wysokiej gęstości, przez co są preferowane do zastosowań przemysłowych, natomiast bryłki o wysokiej gęstości są stosowane jako nawóz. Producenci wytwarzają azotan amonu w granulkach poprzez wielokrotne rozpylanie stężonego roztworu.

Co wybrać?

Ogólne wyniki wykazały, że azotan amonu jest bardziej efektywnym źródłem azotu niż mocznik.

Zastosowanie mocznika może stać się fałszywą oszczędnością. Nieskuteczność mocznika przy bardziej suchej i cieplejszej pogodzie, jaką można zaobserwować wiosną, jego słabe działanie w przypadku wyższej zawartości białka oraz wymóg stosowania większej ilości N w postaci mocznika w celu osiągnięcia potencjału plonowania. Badania wykazały, że aby utrzymać plony i jakość, optymalna dawka azotu przy stosowaniu mocznika musi być średnio o 20% wyższa w przypadku saletry amonowej.

Redakcja biletdlabrata.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *